lianne ernst van home couture merk Mrs.Me

Behind the brand. Een interview met Lianne Ernst van Mrs.Me

Lianne Ernst is de oprichter en creative director van Mrs.Me. Vanaf de start in 2003 heeft het merk zich ontwikkeld tot toonaangevend label voor exclusieve home couture met een internationale signatuur. De collectie, in de vorm van complete settings, bestaat uit dekbedovertreksets, spreien, plaids en sierkussens.

Het is warm in haar studio, waar we hebben afgesproken voor dit interview. De zon tovert lijnen op de muur. Het bureau ligt vol met schetsen en lapjes stof. Lianne kijkt me vriendelijk aan. Een lachje. “Ik ben Mrs.Me.”
Maar wie is Lianne Ernst?

Vertel eens over jouw achtergrond?

Mijn roots liggen in Enschede, waar ik eind jaren zestig geboren ben. De stad was toen nog volop in bloei als textielstad. Veel familieleden werkten achter de weefgetouwen, in ateliers en als patroonmakers. Ik wilde ook iets met textiel gaan doen. Aan de Akademie voor Kunst en Industrie heb ik Modevormgeving gestudeerd. De modewereld bleek alleen niet mijn wereld te zijn. Toen ik werd gevraagd de interieurstyling te doen voor een tv-programma dacht ik: hey, hier is óók textiel!

Hoe ontstaat een Mrs.Me collectie?

Een collectie ontwerpen is als het maken van een collage in textiel in plaats van op papier. Ik stel een palet samen van diverse materialen en kleuren, die een geheel vormen en uitwisselbaar zijn. Ik ben dan vooral bezig met het zoeken van stoffen. En als het niet bestaat, ontwikkel ik het zelf. Wezenlijk in dat proces is het gevoel van ‘met je vingers in de stof’; dat je knipt en naait en niet alleen op de computer ontwerpt.

Welke materialen kies je voor Mrs.Me en waarom? 

Je ligt een derde van je leven in bed, dan is het fijn als je onder materiaal ligt dat aangenaam is voor je huid en gifvrij. Dat is ons vertrekpunt voor bedtextiel. Kwaliteitsstoffen met een hoge threadcount, geweven met veel draadjes per vierkante centimeter. Dekbedovertrekken zijn gemaakt van katoen en de innovatieve stof Tencel. Voor kussens en spreien kies ik bijzondere modestoffen, waarvan de structuur voor mij essentieel is. Sierkussens zijn de blikvangers, met een accentkleur of een print.

Wat is jouw favouriete sierkussen?

Kussen ‘Vintage’, de stimulans voor het ontwikkelen van series handbeschilderde kussens -bijna kunstwerkjes!- in gelimiteerde oplagen. Ik kreeg ooit van mijn moeder een stapel zijden sjaals met een scala aan prints en kleuren uit de jaren 60, 70 en 80. Ik dacht die ga ik niet dragen, wat ga ik ermee doen? Uit iedere sjaal heb ik twee mooie panelen geknipt en er sierkussens van gemaakt. Een eerbetoon aan die prachtige sjaals, die een tweede leven kregen bij iemand op de bank of op het bed. Hoe bijzonder is het, als je iets koopt waarvan je weet: niemand anders heeft dit!

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Alle zintuigen komen aan bod. Het visuele aspect van mode en kunst. Muziek van Nick Cave; de cover van zijn laatste album was precies de sprookjesachtige natuurwereld die ik in mijn hoofd had toen ik begon met de nieuwe collectie ‘Wonderlust’. Wat mij ook inspireert is koken, componeren met smaak en kleur. Je voegt ingrediënten uit de natuur samen om iets nieuws te maken. Het is dezelfde manier van werken: een mooie setting op je bord en op je bed.

Voor wie ontwerp jij? 

Voor liefhebbers van mooie vormgeving, die graag slapen onder comfortabel beddengoed. De settings vormen een totaalbeeld van producten met een verhaallijn. Het gaat ook over ‘verleiden’ en ‘inspireren’. Mrs.Me ontwikkelt daarnaast custom-made bedtextiel voor projecten in de hospitality. Als ontwerper ga ik weleens mee naar een proefkamer in een hotel. Ik style dan het bed, maar eigenlijk ben ik keihard ‘het kamermeisje dat het bed opmaakt’!

Wat maakt de producten Home Couture?

De hoogwaardige stoffen en materialen. Onze stijl van tijdloze chique: neutraal met verrassende accenten, zoals sierkussen Kintsugi met een gouden web van handgeschilderde penseelstreken.
Ons model ‘Couture’ is een overtrek met rondom een rijgsteek. In het begin werd dat met de hand gedaan. Dat is voor mij echt een verwijzing naar het vakmanschap en de verfijning van couture, die affiniteit met stof. De couture die je zou willen dragen aan je lijf, heb je dan in je bed.

Wat zijn je plannen voor de toekomst? 

Mijn focus ligt op nieuwe materialen die minder belastend zijn voor het milieu en lang meegaan, zodat we onze footprint kleiner maken. Duurzaamheid betekent ook behouden wat goed is en dat actualiseren. Ik houd veel van mode, maar minder van de massaproductie en de vluchtigheid ervan. Materiaalinnovatie vind ik heel belangrijk en het dichter bij huis produceren. In Enschede is de textielindustrie zelfs weer voorzichtig aan het opstarten! Veel meer het lokale, daar zie ik erg naar uit. Als Mrs.Me zou ik daar graag bij willen aanhaken.

Tenslotte... wat zijn jouw 'bed habits'?

Al mijn bedtextiel is wit, wit en wit. Wit is puur en rustgevend. Ik droom veel. Ik slaap licht, waardoor mijn dromen vaak lucide zijn; ik kan ze sturen. In mijn dromen reis ik naar bestaande plekken, maar ook naar idyllische oorden die alleen in mijn fantasie bestaan. Wonderlust!

De collectie ‘Wonderlust’ is uitgebreid met drie nieuwe settings: Elysion, Mirage en Eclipse.
De volledige collectie van Mrs.Me is te bewonderen en uit voorraad leverbaar bij Bed Habits. 

Misschien ook interessant

extra hoge kledingkast Alfa Stack van Bed Habits

3 x unieke design kledingkast

De voordelen van een goed donzen dekbed.

Dare to be Square! Slapen in het bed van je dromen.

kledingkast Vico met ingebouwd bureau

Laat je inspireren door deze bijzondere kledingkasten!